“Verzadigde vetten zijn ongezond en verhogen de kans op een hartinfarct”.
Dit zou onderzoek eind jaren zeventig hebben uitgewezen. Is dat wel zo?
Was allereerst dit onderzoek niet gefinancierd door de suikerindustrie?
En is uit huidige onderzoeken die gedaan zijn door diverse universiteiten
en instanties niet meer dan het tegendeel bewezen?
Uiteraard, alles waar teveel voor staat is niet goed. Maar verzadigde vetten
uit vlees, eieren, roomboter en kaas e.d. zijn helemaal niet ongezond
(ik wil hierbij opmerken dat ik dan bedoel vetten uit biologisch
(dynamisch) vlees, eieren en roomboter en kaas gemaakt uit pure graskaas).
Echter er is een vet wat hier nog bovenuit stijgt. Dat is kokosolie
(ook hier is de biologische variant van belang). Kokosolie bevat een
middellangeketenvetzuur dat een uitgesproken positief effect op
je gezondheid kan hebben.
De bevolkingsgroepen die kokosolie gebruiken in hun standaard
voeding vertonen een opmerkelijke gezondheid. Historisch gezien is
kokosolie een van de eerste vetten die als voedingsmiddel en als
geneesmiddel werden gebruikt. Hart- en vaatziekten, kanker,
klachten aan de spijsvertering komen minder of nagenoeg niet voor
in streken waar dit vet een belangrijk onderdeel uitmaakt van de voeding.
Deze bevolkingsgroepen consumeren doorgaans uiteraard niet ons
westers voedsel dat in sterke mate zorg draagt voor onze obesitas epidemie,
onze hart- en vaatziekte epidemie en onze kanker epidemie.
Kokosolie bevat een vet dat monolaurine wordt genoemd. Dit is een
middellangeketenvet. Dit vet tref je van nature aan in moedermelk.
Kokosolie is, en dat is ook uit studies gebleken, een van de gezondste
voedingsmiddelen die er zijn. Kokosolie beschermt tegen hart- en
vaatziekten, kanker, diabetes en een groot aantal degeneratieve aandoeningen.
Kokosolie ondersteunt en versterkt het immuunsysteem en helpt het lichaam daarmee om
infecties en ziektes af te weren. Bovendien kan het heel goed helpen om gewichtsverlies te
bevorderen. Dus meer van dit vet eten is eerder gezond dan slecht.
Er zijn echt wel grondige onderzoeken gedaan naar vetrijke voedingspatronen die
grotendeels bestonden ui kokosnootolie.
Het Pukapuka onderzoek en het Tokelau Island onderzoek zijn langlopende onderzoeken
geweest onder mensen die op de atollen leefden en leven van Nieuw Zeeland. De voeding hier
is rijk aan vetten uit kokosolie. Uit de onderzoeken bleek dat beide groepen een uitzonderlijke
gezondheid bezaten. Sterker, onze westerse ziekten kwamen er niet voor en de bewoners
waren er slank en gezond. Veel diepgang over kokosolie is terug te vinden in het boek het
kokosolie wonder van Bruce Fife, hij is voedingsdeskundige en natuurarts.
Nog even wat voordelen van kokosolie
* Kokosolie werkt tegen artherosclerose. De middellangeketenvetzuren in kokosolie kunnen
de drie belangrijkste soorten bacteriën doden die artherosclerose veroorzaken.
* Kokosolie verlaagt het slechte LDL cholesterol, en verhoogt het goede HDL cholesterol.
* Kokosolie is een antimicrobieel. De natuurlijke eigenschappen van kokosolie maken het een natuurlijk
antibacterieel, antiviraal en schimmelwerend vet.
* Door kokosolie te eten in combinatie met een gezond voedingspatroon val je sterk af. Denk aan het Pioppi dieet.
Zie hiervoor ook het gelijknamige populaire boek van de Britse cardioloog Dr. Aseem Malhotra en Donal O’Neill.
* Kokosolie zorgt voor een prachtige huid en haren door zowel inwendig als uitwendig gebruik.
Ik gebruik kokosolie veelal in mijn koffie en als bak- en braadvet.
Ik drink 2 tot 3 koppen koffie per dag waarin ik een theelepel echte grasboter en een flinke theelepel biologische onbewerkte vierge kokosolie doe. Dit is een zogenaamde Bulletproof koffie (ik kom hier in een afzonderlijk item nog op terug). Even wennen maar uiteindelijke ga je hem extra lekker vinden. Eventueel met een stuk 85% pure chocolade.
Ik zou zeggen eet, drink en smeer meer kokosolie .
Copyright © All Rights Reserved