Magnesium is wat mij betreft allereerst van belang voor het biochemisch proces in je lichaam maar zeker ook in de hersenen. Zeker bij Epilepsie is er bewezen dat magnesium hierbij sterk behulpzaam kan zijn. Het mag dus geen verrassing zijn dat wij, toen onze dochter met de in eerste instantie onverklaarbare epileptische aanvallen (naar later bleek als gevolg van de vaccinaties), haar voorzien hebben van de nodige hoeveelheid magnesium.
Het mineraal magnesium is zo belangrijk voor je lichaam, dat bij een tekort een groot aantal lichamelijke klachten kan ontstaan. Eet je niet altijd gezond, dan krijg je al snel te weinig magnesium binnen.
Het mineraal magnesium is misschien niet erg bekend, maar het is bij veel lichaamsprocessen betrokken. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het wordt daarom ook wel het 'antistressmineraal' genoemd.
Magnesium ondersteunt de energiestofwisseling en de geestelijke gezondheid en is van belang bij de overdracht van zenuwprikkels. Het speelt een belangrijke rol bij de regulering van de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.
Volgens recente onderzoeken is magnesium ook essentieel voor de werking van het geheugen, vooral op latere leeftijd. Uit ander onderzoek komen aanwijzingen dat magnesium diabetes type 2 kan helpen voorkomen.
Magnesium is daarom een van de belangrijkste mineralen die ik me kan voorstellen.
Doordat magnesium aan de basis staat van honderden biochemische processen in het lichaam, kan een tekort aan het mineraal ook leiden tot veel uiteenlopende klachten. De meest voorkomende zijn: spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren, maar ook spierzwakte, lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, koude handen en voeten en zenuwachtigheid.
Bij een groot en langdurig tekort aan magnesium kan er sprake zijn van hartkloppingen, spasmen, spijsverteringsproblemen, een spastische darm, chronische vermoeidheid, angst, postnatale depressie, overgevoeligheid, astmatische klachten en allergieën, depressiviteit, slapeloosheid en versnelde botontkalking bij vrouwen na de overgang.
Hoeveel magnesium heb je nodig? Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 300 milligram voor vrouwen en 350 milligram voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 280 mg nodig.
Ik ben van mening dat dit echt minimale waardes zijn. Het kan in voorkomend geval best zo zijn dat je meer magnesium nodig hebt.
Het mineraal zit in veel levensmiddelen, zoals groene groenten, granen en noten. Maar in onze huidige voeding en het gebruik van de landbouw als economisch product waarbij zoveel mogelijk gewassen op de steeds maar verarmde grond geteeld worden, zitten dus nagenoeg geen of onvoldoende mineralen. Om het dan nog maar niet te hebben over junk-voedsel waar we waarschijnlijk niets terug kunnen vinden van mineralen die wij als mens nodig hebben.
Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, zoals witmeelproducten, bevat nauwelijks magnesium.
Wie bloot staat aan veel stress is grootverbruiker van het mineraal. Dat geldt ook voor mensen die dagelijks zwaar lichamelijk werk verrichten of vaak intensief sporten. De anticonceptiepil en ook sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers, kunnen voor een slechtere opname of verhoogde afvoer van het magnesium zorgen.
En dan is er nog calcium, een mineraal dat op een veelzijdige manier samenwerkt met magnesium. De twee hebben elkaar hard nodig voor een goede werking. Van calcium krijgen we meestal genoeg binnen, voornamelijk dankzij zuivelproducten. Maar een teveel aan calcium zet een rem op de goede werking van magnesium.
Heb je klachten die op een tekort kunnen wijzen, kijk dan ook eens kritisch naar je leefstijl en dagelijkse voeding. Gebruik je veel witmeelproducten en suikerrijk voedsel, eet je weinig groenten? Dan is de kans groot dat je kampt met een (licht) tekort.
Feit is in ieder geval dat door het eten van biologische voeding de magnesium waarden veelal wel worden gehaald.
Met meer biologische groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure (80% cacao) chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda's bevatten veel magnesium.
Je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding.
Je kunt er wel voor kiezen om als aanvulling magnesium te nemen. Met onze dochter deze wij dat door zakjes magnesium die we in Oostenrijk kochten. In zit zakje zat wel een heel goede samenstelling van magnesium carbonaat in combinatie met kalium en natrium. Uiteindelijk door deze in water op te lossen krijg je dan magnesiumcitraat. Helaas is deze soort magnesium niet in Nederland te verkrijgen en mag hier blijkbaar ook niet geïmporteerd worden. Jammer want dit is een goed werkend middel.
Gebruik magnesiumcitraat in ieder geval minimaal een half uur voor of na de maaltijd, ca 300 mg op te lossen in water. Op deze wijze wordt meestal het beste opgenomen.
Ik ben ervan overtuigd dat het toedienen van magnesium bij onze dochter er sterk toe heeft bijgedragen dat zij thans weer een geheel normaal werkzaam leven lijdt.
Wil je een goed boek lezen over Magnesium lees dan het boek Anders denken over Magnesium van Dr. Marianne Mousin-Bosc. Zij is kinderarts en heeft een handzaam boek over dit zeer belangrijke mineraal geschreven. Voor een link naar dit boek klik dan op de button.
Zo nodig kan ik magnesiumcitraat aan u leveren.
Copyright © All Rights Reserved